Ontdek de Perfecte Houtsoort voor Jouw Schutting

Ontdek de Perfecte Houtsoort voor Jouw Schutting

Een schutting is niet alleen een functioneel element in je tuin, maar het kan ook een esthetische waarde toevoegen aan je buitenruimte. Bij het kiezen van het juiste materiaal voor je schutting, is het belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid, onderhoud, uitstraling en natuurlijk je persoonlijke smaak. In deze blog gaan we dieper in op verschillende soorten hout voor schuttingen, zodat je de perfecte keuze kunt maken die past bij jouw behoeften en stijl.

 1. Drukgeïmpregneerd hout:

  • Duurzaamheid: Drukgeïmpregneerd hout is behandeld met chemicaliën om het te beschermen tegen insecten en rot. Hierdoor is het zeer duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden.
  • Onderhoud: Over het algemeen vereist dit type hout weinig onderhoud. Af en toe een nieuwe laag beits of verf kan helpen om de uitstraling te behouden.
 2. Hardhout:

  • Duurzaamheid: Hardhoutsoorten zoals teak, ipe en balau staan bekend om hun duurzaamheid en natuurlijke weerstand tegen rot en insecten.
  • Onderhoud: Hardhouten schuttingen vergen doorgaans weinig onderhoud. Het hout krijgt na verloop van tijd een mooie zilvergrijze tint, maar je kunt ervoor kiezen om het te oliën om de originele kleur te behouden.
 3. Cederhout:

  • Duurzaamheid: Ceder is van nature bestand tegen insecten en rot, waardoor het een populaire keuze is voor schuttingen.
  • Onderhoud: Het hout heeft regelmatig onderhoud nodig in de vorm van beitsen of oliën om de levensduur te verlengen en de kleur te behouden.
 4. Europees Lariks:

  • Duurzaamheid: Lariks is een Europees naaldhout dat bekendstaat om zijn stevigheid en duurzaamheid, vergelijkbaar met hardhout.
  • Onderhoud: Hoewel het van nature weerbestendig is, kan het behandelen met een beschermende coating de levensduur verlengen.
 5. Grenen:

  • Duurzaamheid: Grenen is betaalbaar, maar minder duurzaam dan sommige andere houtsoorten. Het kan echter goed presteren met de juiste behandeling.
  • Onderhoud: Regelmatig onderhoud in de vorm van schilderen of beitsen is belangrijk om de levensduur te verlengen.

Conclusie: Het kiezen van het juiste hout voor je schutting hangt af van verschillende factoren, waaronder duurzaamheid, onderhoudsbehoeften en esthetiek. Neem de tijd om de eigenschappen van verschillende houtsoorten te begrijpen voordat je een definitieve beslissing neemt. Met de juiste keuze geniet je niet alleen van een functionele schutting, maar voeg je ook een prachtig element toe aan je tuin.

Terug naar blog